MENU

Concentratie en aandacht
Tijdens het leren, is het voor sommige kinderen moeilijk om hun aandacht te richten op dat wat gevraagd wordt. Bijvoorbeeld doordat ze snel afgeleid zijn gedurende de instructie in de klas. Hierdoor missen ze (onbedoeld) belangrijke informatie, wat het leren moeilijker maakt.

Door samen te werken en/of vragen te stellen ontdek ik vaak waardoor het kind moeite heeft om zich te concentreren. Soms zijn adviezen aan leerkrachten, voor in de klas, voldoende. Andere keren is het belangrijk om tijdens de begeleiding aandacht te besteden aan het beter leren focussen.

Bij ieder kind kijk ik wat voor oefeningen het best passen. Bijvoorbeeld:
Mindfulness oefeningen: korte aandachtoefeningen waarbij o.a. de aandachtspier en de ademhaling getraind wordt.
Bal-a-vis-x methode: oefeningen vanuit beweging met pittenzakken en ballen. Om o.a. de hersenhelften beter te laten samenwerken en de oog-handcoördinatie te verbeteren. Door dit wekelijks te trainen, kunnen kinderen zich beter richten op dat waar ze mee bezig zijn en zijn ze minder afgeleid door hun omgeving. De bal-a-vis-x methode helpt dus niet alleen voor een betere concentratie, maar werkt door op verschillende andere gebieden. Waardoor een kind meer in zijn/haar kracht komt te staan.

Daarnaast is het belangrijk dat het kind meer bewustzijn krijgt over zijn/haar eigen manier van denken en doen. Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat zijn mijn valkuilen en wat kan me daarbij helpen? Wat kan ik doen om mezelf te helpen me beter te kunnen concentreren? Door dit iedere week te evalueren, thuisopdrachten mee te geven en oefeningen te herhalen kan er verandering ontstaan. Dat geeft meer vertrouwen, motivatie en mogelijkheden.